Najnowsze aktualności

Mikroporady dla przedsiębiorców


 

aktualnosci

Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych.

Szanowni Państwo !

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowane w ramach II etapu operacji pn. „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.

 

Warsztaty skierowane są do mieszkańców  województw: małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.

 

Do udziału w wydarzeniu zapraszamy rolników, przedsiębiorców przedstawicielki/le kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki. 

 

Udział w warsztatach jest bezpłatny

 

Informacje dotyczące terminów i miejsc, w których będą realizowane warsztaty:

 

23.01.2023 - Zajazd Bartnik, Tylawa 54A, 38-450 Tylawa – woj. podkarpackie

26.01.2023 - Insomnia Restauracja, ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin – woj. lubelskie

01.02.2023 - Życie Gruzji, Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko – woj. kujawsko-pomorskie

02.02.2023 – Winne Grono, Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk, woj.     pomorskie

07.02.2023 – Zamek Pułtusk Dom Polonii, Szkolna 11, 06-100 Pułtusk, woj. mazowieckie 

09.02.2023 - Hotel Basztowy, Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz, woj. świętokrzyskie

21.02.2023 – Restauracja Zamku Niepołomice,  ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomic, woj. małopolskie

22.02.2023 - Dwór Bismarcka, Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice, woj. śląskie

W programie wydarzenia m.in. :

 

Prezentacja ras rodzimych zwierząt gospodarskich, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego  z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie,

Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy,

Część praktyczna pn. „Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno - gastronomicznej regionu” -  poprowadzona przez eksperta kulinarnego.

W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:

 

-Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl

 

-Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl

 

Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń !

 

Instytucją odpowiedzialną za treść informacji jest Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy